Det Kgl. Bibliotek - Aarhus (Tidl. Statsbiblioteket)

Som nationalbibliotek skal Statsbiblioteket digitalisere og bevare kulturarven for eftertiden. Motus har leveret en båndrobot til opbevaring af foreløbig 32 millioner avissider

Med en særbevilling på 17 mio. kroner over finansloven er Statsbiblioteket i Aarhus gået i gang med at digitalisere deres omfattende avissamling. Som nationalbibliotek ligger Statsbiblioteket nemlig inde med Statens Avissamling, som indeholder trykte aviser fra 1668 og frem.

Den vigtige kulturarv skal nu gøres digital tilgængelig, så den danske befolkning forhåbentlig vil gøre mere brug af samlingen.

 - Vores avissamling ligger i dag på mikrofilm, men med særbevillingen kan vi digitalisere omkring en tredjedel – svarende til 32 mio. avissider. Så vi fremover har både eksemplaret på mikrofilm, et eksemplar i vores nearline båndrobot og et offline båndeksemplar på vores matrikel i Skejby, fortæller Jens Henrik Leonhard Jensen, IT-konsulent på Statsbiblioteket.

Den nyindkøbte nearline båndrobot til digital lagring af de mange aviser er leveret af Motus, som vandt udbuddet foran KMD, Atea og HP. Foreløbig er systemet leveret med slots til en samlet kapacitet på 1810 TB, men selve systemet kan håndtere op til 37,5 PB. Hvis Statsbiblioteket får yderligere midler, er der dermed plads til hele avissamlingen.

Bånd sparer energi

At Statsbiblioteket vælger at bruge båndteknologi til bevaring af noget så vigtigt som den danske kulturarv er meget velovervejet.

- Omkring årtusindeskiftet troede alle, at harddiske ville tage helt over for båndteknologi, men med så store datamængder, som vi har hér på Statsbiblioteket, kan harddiske slet ikke konkurrere, forklarer Klaus Elbinger Kjærgaard, Sektionsleder for IT-drift.

 - Harddiske er for dyre, og der bliver brugt alt for meget strøm, fordi harddiske har brug for så meget afkøling. Så brug af bånd er meget energibesparende foros, fortsætter han.

Eksplosive datamængder

Netop opbevaring af hastigt voksende datamængder er Statsbibliotekets helt store udfordring. Allerede i dag er de digitale samlinger på Statsbiblioteket landets største, og med et mål om at mest muligt af den danske kulturarv stilles til rådighed online i år 2020, bliver digital opbevaring og digital tilgængelighed stadigt vigtigere.

 - Opbevaring er vores helt store udfordring. Oppetider er ikke så afgørende for os, men hvis vi mister data, er det virkelig skidt, da vi har krav om langtidsopbevaring af kulturarven, siger Jens Henrik Leonhard Jensen.

Med virke som både nationalbibliotek, universitetsbibliotek for Aarhus Universitet og overcentral for samtlige danske folkebiblioteker vokser datamængden på Statsbiblioteket i øjeblikket med en terabyte om dagen.

Stor ros til Motus

Med så store datamængder og vidt forskellige opgaver arbejder Statsbiblioteket med mange forskellige IT-leverandører, men de er meget begejstrede for samarbejdet med Motus omkring båndrobotten til avissamligen.

- Motus vandt udbuddet, fordi de bød lavest, og vi har haft et super fint samarbejde med dem. Motus ved virkelig, hvad de taler om. De kender mulighederne med IBM's produkter til bunds, og de er gode til at se vores behov sammen med IBM's kvaliteter og derigennem foreslå nye løsninger, siger Klaus Elbinger Kjærgaard.

 - Samtidig holder Motus, hvad de lover. Både med tilbud, leverance og tilkøbsydelser var de ordholdende i alt, hvad vi drøftede, fortsætter han.

- Vi kan tydeligt mærke, at Motus er et mindre firma i forhold til nogle af de store, vi arbejder sammen med. Motus er meget nemmere at snakke med, mener Jens Henrik Leonhard Jensen.

- Det er meget mere overskueligt at kommunikere med en lille flad organisation end med de store, hvor Account Manageren skal spørge om lov til at handle selvstændigt. Hos Motus bliver beslutningen taget med det samme, og det er virkelig givtigt for os som kunde, slutter Klaus Elbinger Kjærgaard.