ATP Ejendomme

ATP Ejendomme går i skyen for første gang med ny backup-løsning

Som finansiel virksomhed er ATP Ejendomme underlagt Finanstilsynet og har derfor de højeste krav til samarbejdspartnere og leverandører – ikke mindst inden for it-området, hvor virksomheden har valgt Motus som rådgiver og løsningspartner på cloud-backup.

ATP Ejendomme, der er et datterselskab af ATP, er i gang med en modernisering og fornyelse af virksomhedens it-infrastruktur, der hidtil er blevet drevet internt – inklusiv backup-løsningen. Moderniseringsprojektet startede i begyndelsen af 2019, hvor it-driftschef Nicolai Ek Thiemann kom til ATP Ejendomme.

“En vigtig del af moderniseringen af vores it-infrastruktur er implementeringen af en helt ny backup-løsning og en ny tilgang til backup, hvor jeg har taget udgangspunkt i de værst tænkelige scenarier: Hvordan undgår vi, at ransomware kommer med over i vores backup-miljø og aktiveres senere, hvis vi skulle blive ramt? Hvad sker der, hvis hele datacenteret brænder ned til grunden? Hvordan undgår vi, at én medarbejder kan destruere alle filer? Det er blot nogle af de spørgsmål, vi ønskede svar på, da vi gik i gang,” siger Nicolai Ek Thiemann.

ATP Ejendomme har hidtil kørt backup internt på hovedkontoret i det centrale København, hvilket ikke har været optimalt. Derfor var en ny og moderne backup-løsning en absolut nødvendighed.

“Jeg startede med at spørge ud i mit netværk for at finde kompetente eksperter inden for backup og restore helt specifikt. Her blev jeg anbefalet at tage fat i Motus som rådgiver og leverandør af moderne, driftssikre backup-løsninger. Vi er jo en finansiel virksomhed, og derfor har vi en lang række ufravigelige krav til både prækvalifikation og udvælgelse, herunder at de potentielle leverandører – og deres underleverandører – er ISO 27001-certificeret. Disse krav reducerede hurtigt feltet af mulige leverandører,” fortæller Nicolai Ek Thiemann, der også har anmeldt outsourcing-aftalen til Finanstilsynet, hvilket er et krav.

 Smidig og proaktiv rådgivning

Sammen med Motus valgte ATP Ejendomme en backup-løsning fra Veeam, der tager højde for alle Nicolai Ek Thiemanns ʽworst-case’-scenarier.

“Dialogen med Motus har været løsningsorienteret, og jeg har lagt vægt på deres mange års erfaring. Trusselsbilledet forandrer sig konstant, og jeg forventer derfor af vores kommende samarbejde, at Motus leverer en proaktiv rådgivning, så vi er et skridt foran de it-kriminelle. At Motus integrerer Veeam i deres backup-løsning til skyen styrker desuden sikkerheden yderligere,” understreger Nicolai Ek Thiemann.

Samtidig er det vigtigt for ATP Ejendomme, at backup-løsningen er 100 pct. digital – og uden menneskelig indgriben, når først den sat i drift – så data er sikret på alle tænkelige og utænkelige måder. Løsningen indeholder derfor en robust verificering, så ATP Ejendomme er sikre på datavaliditeten. Desuden er det muligt for ATP Ejendomme at adskille ansvarsområder, så én enkelt person aldrig kan slette alt – populært kaldet beskyttelse mod “angry administrator”.

“I modsætning til alle andre backup-løsninger jeg hidtil har arbejdet med, skal vi ikke længere forholde os til, om der skal tages backup af fysiske servere, databaser, vores Exchange-miljø eller noget helt fjerde. Backup-løsningen finder nemlig selv ud af dette i én samlet proces, hvilket er rigtig smart,” påpeger Nicolai Ek Thiemann, der allerede mange gange har haft brug for at genskabe data fra backup-miljøet.

Venter på revideret outsourcing-bekendtgørelse

Ifølge Nicolai Ek Thiemann har ATP Ejendomme sammen med resten af den finansielle sektor store forventninger til den nye outsourcing-bekendtgørelse, der forventeligt ser dagens lys i midten af 2020, så Danmark kommer på omgangshøjde med EU, når det handler om, at finansielle virksomheder går i skyen.

“Når lovgivningen er klar, er vores it-strategi at basere os på Office 365. Office 365 er faktisk meget mere sikkert, end hvad de fleste virksomheder selv kan klare på deres in-house it-infrastruktur. Til gengæld skal vi have en krystalklar exitplan for vores Office 365-løsning, for svagheden er, at vi ikke får en brugbar backup hos Microsoft, hvilket mange fejlagtigt tror. Derfor skal vi have fuld kontrol over vores data, så backup-miljøet er tilgængeligt uden for Microsofts sky. Nu skal outsourcing-bekendtgørelsen imidlertid først træde i kraft,” slutter Nicolai Ek Thiemann.